:::Csokiblog:::

Korábban designról, építészetről és divatról szóló magazinokat főszerkesztettem, most a gasztronómiában, a könyvkiadásban, a kommunikációs iparágban és ezek közös halmazaiban vagyok érdekelt. A csokoládéról mindig is azt gondoltam, hogy nemcsak egy édesség, hanem öröm, élvezet, szépség és művészet. Ezen a blogon ezt igyekszem majd bebizonyítani.

és még...

www.jucjucjuc.blog.hu

Csokitanfolyam

2011.09.18. 15:21 | juc | Szólj hozzá!

A Csokitanfolyamot Szántó Tibor, az egyik legismertebb hazai kézműves csokoládékat készítő ifjú titán tartja a CEWI-ben. Az alaptanfolyam alig két órás, de higgyétek el: bőven elég arra, hogy valaki megtanulja, hogy mi is az igazi csokoládé (és mi nem az). A legfontosabb termőterületeken kezdődik az oktatás: megtudhatjuk, melyek a fő kakaófa-fajták, hogyan terem a kakaóbab, hogyan szüretelik és dolgozzák fel, illetve hogy melyiknek melyek a fő jellegzetességei. Aztán megtudhatjuk, hogyan lesz a kakaóbabból kakaópor, majd pedig csokoládé. Olyan érdekességeket is megtanulunk, mint hogy pl. minek köszönhetik a svájci csokoládék a semmihez sem hasonlító selymességüket, vagy hogy a télapó- és nyuszicsokiknak mennyi közük is van a valódi csokoládékhoz (röviden: semmi).

Mindezt természetesen filmecskékkel, ábrákkal és persze kóstolókkal illusztrálja az előadó, mégpedig úgy, hogy a két óra végére gyakorlatilag tényleg minden fontosat megjegyez az ember. A kevésnek tűnő kis csokidarabkákról pedig annyit, hogy a felét sem tudtam megenni, olyan tömények:)

Így fest az oktatóterem. Balra Szántó Tibor (és igen, jobbra Váncsa István).

 

Ez a kóstolótál, amelyet az óra végére végig(v)eszünk.

 

Kakaófa termése (nem műanyag: azért csillog, mert lelakkozták).

Kakaóbabok – ezekből készül fermentálással (egyfajta erjesztés), szárítással majd őrléssel a kakaópor, melyet aztán tovább finomítanak. Minden csokinak ez az alapja, még a fehérnek is!

A csokoládé minőségellenőrzése során mind az öt érzékszervünket használni kell. Itt pl. padtársam, Zsófi azt ellenőrzi, hogy a csokoládé törésre élesen, röviden pattan-e szét vagy éppen lassan, tompán törik. Mivel itt az oly sokat emlegetett Amedei csokoládéi voltak a teszterek, természetesen példamutatóan roppangattak a fülünk alatt.

A szemrevételezés is fontos: a csoki felülete sima és fényes kell, hogy legyen (na jó, itt már bemaszatolta pár ujjlenyomat). A táblás csokoládékon látható felirattal ellentétben a minőségi csokinak igenis rosszat tesz, ha valami kicsapódik rajta, ezért a fehér foltos táblákat sajna már nem ajánlott megenni.

Az este sztárja: Szántó Tibor döbbenetes levendulás trüffele, melyből egyszerűen MUSZÁJ volt venni egy dobozzal.

A maradék...

Címkék: tanfolyam csokoládé csoki amedei szántó tibor trüffel csokitanfolyam

A bejegyzés trackback címe:

https://csokicsokicsoki.blog.hu/api/trackback/id/tr753236087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása