:::Csokiblog:::

Korábban designról, építészetről és divatról szóló magazinokat főszerkesztettem, most a gasztronómiában, a könyvkiadásban, a kommunikációs iparágban és ezek közös halmazaiban vagyok érdekelt. A csokoládéról mindig is azt gondoltam, hogy nemcsak egy édesség, hanem öröm, élvezet, szépség és művészet. Ezen a blogon ezt igyekszem majd bebizonyítani.

és még...

www.jucjucjuc.blog.hu

Csoki + Valentin-nap, amit a pasid is bírni fog

2012.02.01. 13:11 | juc | Szólj hozzá!

Ne legyenek illúzióink: a pasik döntő többségének a háta közepére hiányzik a Valentin-nap. Pont elég nekik a születésnapunkat, az év- illetve hónapfordulóinkat megjegyezni, és erős a gyanúm, hogy a karácsonyi ajándék-kiagyalás sem a kedvencük. A Valentin-napon viszont túl kell esni – a pasi hozzon virágot, a nő rittyentsen valami gyors, menő, romantikus vacsorát, és mindenki boldog. Pláne, ha csoki is jár hozzá!

A következő két hétben néhány olyan tippet posztolok majd, ami csokival kapcsolatos, és mindkettőtöknek tetszeni fog. Majd számoljatok be az eredményről:)

Elsőként jöjjön Segal Viktor receptje a Színek és ízek c. szakácskönyvéből. Ez a süti annyira egyszerű, hogy az már szemtelenség. Elrontani nem lehet, én magam már számtalanszor elkészítettem, szósszal és szósz nélkül is. A fiúk is imádják, és kb. 15 perc alatt megvan az egész. Hajrá! Fotó: Körmendi Imre / Boook Kiadó

Csokoládéláva ötfűszeres vaníliamártással

Hozzávalók (4-6 adag):
15 dkg csokoládé (magas kakaótartalmú), finomra aprítva
10 dkg vaj, felkockázva
3 egész tojás
6 dkg cukor
csipet só
1 evőkanál liszt, szitálva
vaj a formák kikenéséhez

Az ötfűszeres vaníliamártáshoz:
2 dl tejszín
fél vaníliarúd kikapart magjai
csipet só
2 tojás sárgája
4 dkg cukor
1/2 kávéskanál kínai ötfűszerkeverék

 

1. Az ötfűszeres vaníliamártáshoz a tejszínt forráspontig melegítjük a vaníliarúd kikapart magjával, rúdjával és a csipet sóval. A tojások sárgáját habverővel vagy elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a cukorral és a kínai ötfűszerkeverékkel. Lassan hozzáöntjük a forró tejszínt (a vaníliarudat eltávolítjuk).

2. Egy akkora lábasban, amelynek a tetején kényelmesen elfér egy keverőtál, vizet forralunk. Az edény alja semmiképpen ne érjen a vízhez. A tálba öntjük a tojásos krémet, majd állandó keverés mellett, vízgőz fölött krémesre sűrítjük. Tárolóedénybe öntjük, és közvetlenül a tetejére helyezünk egy frissen tartó fóliát, hogy a felülete ne bőrösödjön. Felhasználásig hűtőben tároljuk. A forró csokoládéláva mellé majd hidegen tálaljuk.

3. A csokoládélávához egy akkora lábasban, amelynek a tetején kényelmesen elfér egy keverőtál, vizet forralunk. Az edény alja semmiképpen ne érjen a vízhez. A tálba tesszük a finomra aprított csokoládét és a felkockázott vajat, vízgőz fölött, kíméletesen megolvasztjuk. Szobahőmérsékletre hűtjük, közben néha megkeverjük.

4. Az egész tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, sóval, beleszitáljuk az evőkanál lisztet.

5. A tojásos masszát egyenletesen összekeverjük a felolvasztott csokoládéval.

6. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A csokoládés masszát négy 1,5 dl-es hőálló kerámiatálkába töltjük (3/4-ig). 6 percig sütjük. Ha előre összeállítottuk, és hűtőből vesszük ki, a sütési idő kb. 8 perc. A sütőben kissé megemelkedik.

7. Tányérra borítjuk, és azonnal, hideg vaníliamártással vagy fagylalttal kínáljuk.

 

Címkék: süti csokoládé valentin recept csoki segal viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://csokicsokicsoki.blog.hu/api/trackback/id/tr784035563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.